Vanaf 21 maart 2023 hebben MKB-bedrijven de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor een tegemoetkoming in energiekosten (TEK-regeling). Dit is een van de energiesteunmaatregelen uit het pakket van de overheid. Met deze tegemoetkoming wil de overheid ondernemers wat ademruimte geven en MKB-bedrijven toekomstbestendig houden.

De TEK-regeling in het kort

Voor wie is de TEK-regeling?

MKB-bedrijven die minimaal 7% van de omzet kwijt zijn aan energiekosten hebben t/m 2 oktober 2023 17.00 uur de tijd om hun aanvraag in te dienen. De TEK-regeling vraag je met terugwerkende kracht aan voor de periode van 1 november 2022 t/m 31 december 2023. Je ontvangt alleen subsidie wanneer de modelprijs voor 2023 hoger is dan € 1,19/m³ voor gas en € 0,35/kWh voor elektriciteit. Deze tarieven heten de drempelprijs. De energiekosten tot aan de drempelprijs draag je volledig zelf.

Hoeveel geld krijg ik terug via de TEK-regeling?

Over de energiekosten boven de drempelprijs wordt 35% subsidie verleend. Voor de TEK gelden maximum bedragen per m3 gas en kWh elektriciteit. Hierbij wordt gekeken naar het totaalbedrag per onderneming (of per groep), niet per energiecontract of locatie. Het maximaal te ontvangen subsidiebedrag is
€ 160.000.

TEK-regeling

Zo vraag je de TEK-regeling aan

Wanneer je in aanmerking komt voor de TEK-regeling, vraag je deze zelf aan via de website van het RVO:

  1. Log in met je DigiD of eHerkenning niveau 3 met machtiging ‘RVO diensten op niveau eH3’ (of hoger).
  2. Vul de gegevens in van je organisatie: KvK-nummer, post- en bezoekadres en rekeningnummer waarop je de subsidie wil ontvangen.
  3. Vul de gegevens in van de contactpersoon, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres.
  4. Vul de omzetgegevens en het EAN-nummer van je gas- en elektriciteitsaansluiting in.
  5. Verklaar dat je onderneming of groep zich kwalificeert als mkb-onderneming volgens de mkb-definitie van de Europese Commissie.

 

Zorg ervoor dat je het adres en de tenaamstelling in het aanvraagformulier precies zo schrijft als op je energiecontract staat vermeld. Is dit niet hetzelfde? Dan geeft je EAN-code mogelijk een foutmelding bij de aanvraag.

Hoelang duurt de beoordeling van mijn aanvraag?

Nadat je de TEK-regeling hebt aangevraagd, haalt de overheid je gegevens op bij de netbeheerder. Daarna kan het maximaal acht weken duren voor je weet of je aanvraag is goedgekeurd. Is dat het geval, dan krijg je binnen vijf werkdagen het voorschot van 35% op je rekening gestort. Is je aanvraag afgekeurd? Dan heb je zes weken de tijd om bezwaar in te dienen.

Vaststellen definitieve subsidie

Het geld dat op je rekening wordt gestort is een voorschot. Dit is je maximale subsidie. De definitieve subsidie wordt pas in 2024 vastgesteld. Bij het berekenen van het voorschot is de modelprijs 2023 namelijk nog niet bekend en ook niet te voorspellen. Daarom worden in de berekening van het voorschot de prijzen gebruikt die maximaal vergoed worden. Zodra de modelprijs bekend is, krijg je bericht met het verzoek om een vaststellingsverzoek in te dienen.

Bekijk de webinar over de TEK-regeling

Wil je alle ins en outs weten over de TEK-regeling? Op 14 maart gaf de overheid een webinar over dit onderwerp. De hele video kijk je hier terug:

Verlaag permanent je energiekosten

De TEK-regeling is een tijdelijke maatregel van de overheid om je energiekosten te verlagen. Wil je jouw energiekosten permanent verlagen? HIT helpt je graag bij het verduurzamen van je pand(en) waardoor je energieverbruik afneemt. Daarnaast is het mogelijk om je aan te sluiten bij ons inkoopcollectief. We komen energie slim in, zodat jij minder betaalt.

Wil je weten hoe we dat kunnen doen voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op!