Verduurzamen? Verlaag je investering met
de ISDE-regeling

Je pand(en) verduurzamen vraagt om kleine en grote aanpassingen. Grote aanpassingen gaan vaak gepaard met flinke investeringen. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om deze verduurzamingsmaatregelen uit te stellen of helemaal niet uit te voeren. Dat is niet nodig dankzij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Wat deze subsidie inhoudt en welke voorwaarden eraan verbonden zijn, leggen we je uit in dit artikel.

Wat is de ISDE-regeling?

De overheid wil ondernemend Nederland zo snel mogelijk CO2-neutraal maken. Daar hebben ze verschillende regelingen en subsidies beschikbaar voor gesteld. De ISDE-regeling is er daar een van. Dit is een tegemoetkoming voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine.

Hoeveel subsidie ontvang ik?

In 2023 heeft de overheid €230 miljoen beschikbaar gesteld. Afhankelijk van de maatregel die je neemt ontvang je een bedrag. Voor een warmtepomp of zonneboiler krijg je minimaal €500 subsidie. De precieze hoogte hangt af het apparaat. De hoogte van de ISDE voor je zonnepanelen is €125 per kW gezamenlijk piekvermogen. De subsidie voor kleinschalige windturbines is €66 per m2 rotoroppervlak.

Tot wanneer is de ISDE beschikbaar?

De ISDE-subsidie loopt tot 2030. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. Zakelijke zonnepanelen en kleinschalige windturbines vallen tot 31 december 2023 onder deze subsidieregeling. Wacht dus niet te lang met het plaatsen van een van deze maatregelen. Nu kun je de investering en terugverdientijd nog verlagen!

 

Welke voorwaarden zijn verbonden aan de ISDE?

 • De ISDE aanvragen is eenvoudig, maar er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze subsidie:
 •  Je hebt een geldig KVK-nummer nodig. Wanneer je een particuliere commerciële verhuurder bent en een warmtepomp of zonneboiler voor het huurpand koopt, heb je deze niet nodig.
 •  Je laat de maatregel in Nederland installeren.
 • Je neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine in gebruik binnen 24 maanden nadat je de beslissing over de verlening van de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
 • Bij het vaststellen van het subsidie heb je een bewijs nodig het een bouwbedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd.
 • Je hebt een factuur of betaalbewijs van de aanschaf en van de installatie door het installatiebedrijf.
 • De maatregelen blijven minimaal één jaar in jouw eigendom en geïnstalleerd in of aan het pand. Dit geldt vanaf de datum vanaf de subsidievaststelling.

De voorwaarden per maatregel

Als je de ISDE aanvraagt voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine, dan zijn hier ook een aantal voorwaarden aan verbonden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Zonnepanelen

 • Het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting is minimaal 50.000 kWh in het jaar voorafgaand aan datum dat je de subsidieaanvraag hebt ingediend.
 • De zonnepanelen laat je aansluiten op het elektriciteitsnet door een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
 • Je kunt subsidie aanvragen voor een zonnepaneleninstallatie met een vermogen vanaf 15 kWp.
 • Je vraagt eerst de subsidie aan, voordat je een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de zonnepanelen.

Wanneer je zonnepanelen aanlegt, adviseren wij altijd om de EIA (energie-investeringsaftrek) aan te vragen. Bij deze subsidieregeling krijg je namelijk direct je investering vergoed. Bij de ISDE is dit pas achteraf.

Windturbine

 • Een windturbine moet een minimaal rotoroppervlak hebben van 50 m2.
 • De windturbines laat je aansluiten op het elektriciteitsnet door middel van een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
 • Bij het aanvragen van de subsidie toon je aan dat je een omgevingsvergunningsaanvraag voor het windturbineproject hebt aangevraagd.
 • Bij het indienen van je vaststelling van de subsidie ben je in het bezit van deze omgevingsvergunning.
 • De installatie laat je uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag je niet zelf uitvoeren.
 • Je vraagt eerst de subsidie aan, nog voordat je een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de windturbine.

Wanneer kan je de ISDE niet aanvragen?

Je kan de ISDE niet aanvragen als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel. Je ontvangt de subsidie ook niet als je voor de maatregel fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA). 

Hoe vraag ik de ISDE aan?

Het aanvragen van de ISDE doe je aan de hand van het stappenplan van de RVO. Bij alle maatregelen geldt: vraag eerst een offerte aan, dan de subsidie en daarna teken je pas de koopovereenkomst. Schaf je een warmtepomp of zonneboiler aan? Bekijk vooraf of deze op de Meldcodelijst staat. Is dat niet het geval, dan kan je geen de ISDE niet aanvragen.

Hulp nodig bij het aanvragen van de ISDE?

We begrijpen dat je als ondernemer liever je tijd steekt in andere zaken dan in het aanvragen van subsidies. Daarom helpt HIT je graag bij het aanvragen van de ISDE. Wil je weten hoe? Neem contact met ons op!