De Energiemarkt van 2023

Op dinsdag 20 september 2022 (Prinsjesdag) heeft de regering de belastingplannen voor het jaar 2023 gepresenteerd. Nadat het plan eerder al was aangenomen door de Tweede Kamer is het op 20 december 2022 behandeld in de Eerste Kamer en definitief aangenomen.

We vertellen je op deze pagina graag meer over de energiemarkt van 2023; wat verandert er allemaal en wat zijn de gevolgen hiervan voor jouw onderneming. Mocht je hierna meer informatie willen of willen weten hoe je kunt besparen op je energierekening, neem dan vooral contact met ons op!

Btw terug naar 21 procent

Afgelopen juli 2022 werd het btw-tarief voor levering van energie verlaagd naar 9%. De btw-tegemoetkoming vanuit de overheid gedurende deze periode van 1 juli tot 31 december 2022 wordt niet verlengd. Dit betekent dus, dat het oude btw-tarief van 21% weer van toepassing is.

De Energiemarkt van 2023
Integratie Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie in Energiebelasting

Integratie Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie (ODE) in Energiebelasting (EB)

Voorheen werd de ODE en de EB apart vermeld op jouw factuur. Deze twee worden vanaf 1 januari samengevoegd onder het EB-tarief. Dit betekent niet dat je factuur hoger wordt, maar het maakt hem wel overzichtelijker. Hierdoor lijkt het bedrag voor energiebelasting een stuk hoger, maar dat komt doordat de ODE hier nu ook onder valt.

Verhoging tarief Energiebelasting

Voor de EB was in 2022 een aantal tijdelijke verlagingen van kracht ter compensatie van de hoge energieprijzen. Als gevolg van de invoering van het prijsplafond vervallen deze tijdelijke verlagingen per 1 januari 2023.

Energiebelasting
De Energiemarkt van 2023

Voor wie geldt het prijsplafond?

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle kleinverbruik aansluitingen in gebouwen die geregistreerd staan met een verblijfsfunctie oftewel: huishoudens en andere zakelijk kleinverbruikers.

  • Kleinverbruik aansluitingen voor elektriciteit zijn aansluitingen van 3x80A of kleiner
  • Kleinverbruik aansluitingen voor gas zijn aansluitingen met een capaciteitsgrens onder of gelijk aan 40 m3 per uur

Prijsplafond

Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh. Deze tarieven zijn inclusief belastingen. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract van hun leverancier. 

Heeft u nog andere vragen over het prijsplafond? Op de website van de rijksoverheid (RVO) vindt u actuele informatie en veel gestelde vragen. Bekijk ook de website van uw eigen leverancier.

 

De Energiemarkt van 2023
De Energiemarkt van 2023

Teruglevering elektriciteit

Wanneer je in 2023 ook elektriciteit teruglevert, wordt het teruggeleverde volume afgetrokken van het verbruik (gesaldeerd). Dan komt het netto verbruik in aanmerking voor het prijsplafond.

Heffingskorting 2023

De heffingskorting voor 2023 is een vast bedrag per energieaansluiting, dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Dit bedrag is voor 2023 vastgesteld op € 493,27 (exclusief btw) per jaar.

Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven

Er komt steun voor energie-intensieve mkb-ondernemingen: Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). De regeling is bedoeld voor relatief kleine ondernemingen die veel gas en/of elektriciteit gebruiken, zoals een bakker, slager of tuinder. Meer informatie over deze Tegemoetkoming Energiekosten is te vinden op de website van RVO. U kunt u daar aanmelden op de hoogte te worden gehouden over deze TEK-regeling

Verhoging netbeheerkosten

Grootverbruik aansluitingskosten stijgen in 2023 hierdoor ben je al of wordt je binnenkort op de hoogte gebracht door je netbeheerder.


Voor kleinverbruik aansluitingskosten geldt een gemiddelde stijging, zie onderstaande tabel van de grootste netbeheerders.

De Energiemarkt van 2023