Energiebesparingsplicht en informatieplicht 2023

Moet jij voldoen aan de aangepaste energiebesparingsplicht en informatieplicht?

Omgevingswet en energiebesparingsplicht

Op 1 januari 2024 wordt de Omgevingswet van kracht. Hierin zijn 26 wetten opgenomen en verschillende regels en voorschriften. Deze moeten zorgen voor een veilige gezonde leefomgeving. 

De (aangepaste) energiebesparingsplicht is ook opgenomen in de Omgevingswet. De energiebesparingsplicht bestaat in ieder geval uit een informatieplicht. Aanvullend kan daar een onderzoeksplicht en/of EED-auditplicht aan worden toegevoegd. Dit is afhankelijk van het verbruik en de omvang van het bedrijf. 

Het is belangrijk om op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te controleren of je een energiebesparingsplicht hebt.

Energiebelasting

Informatieplicht

Als een locatie per jaar vanaf 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan gebruikt, ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. 

Iedere 4 jaar moeten bedrijven rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben uitgevoerd. Dit is de informatieplicht.

Energiebesparende maatregelen

Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen wordt bepaald aan de hand van de Erkende Maatregelen Lijst (EML). Op deze lijst staan 149 maatregelen. Dit zijn maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sommige maatregelen hebben betrekking op het gebouw anderen op de activiteiten van de organisatie.

Zo werkt de TEK-regeling

Ben je huurder en/of pandeigenaar?

In de aangepaste energiebesparingsplicht hebben huurder en eigenaar ieder een verplichting om te rapporteren over een deel van de erkende maatregelen. Het is mogelijk dat wij voor beiden de rapportage indienen. Hiervoor hebben we altijd de gegevens en handtekening van de andere partij nodig. Dit is een verplichting vanuit de RVO. Maak je geen gebruik van het gezamenlijk indienen dan zal de andere partij zelf zijn informatie moeten aanleveren bij de RVO.

Hoe helpt HIT je met de informatieplicht

HIT ontzorgt je bij het verduurzamen en besparen op je energierekening. Dat doen we door het slim inkopen van energie. Met onze Energy Solution helpen we bij het verduurzamen en besparen op de energierekening. Daarnaast zorgen we dat jouw bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving op het gebied van energie en verduurzaming.

Ben je klant van HIT en heb je de wet- en regelgeving opgenomen in je lidmaatschap dan regelen wij de informatieplicht voor je:

1 juli 2023 start de nieuwe ronde en deze moet voor 1 december 2023 worden ingediend.

Stappen voor volledig ontzorging

Ben je nog geen klant van HIT of heb je de wet- en regelgeving nog niet opgenomen in je lidmaatschap, maar wil je wel dat we je ontzorgen met de informatieplicht? Volg dan onderstaande stappen:   

  1. Controleer of je een energiebesparingsplicht hebt
  2. Vul onderstaand je gegevens in 
  3. Wij nemen contact met je op voor een voorstel om alles voor 1 december 2023 te regelen. Zo voorkom je een boete.

Vul je gegevens in

Meer informatie?

Wij nemen graag de tijd voor jou

Bel HIT

013 – 571 99 13
Ma – Vr 08:00–17:30 uur

WhatsApp

Stuur een bericht
Ma – Vr 08:00–17:30 uur

Mail HIT

servicedesk@hitenergie.nl
We antwoorden binnen 24 uur

Bezoek HIT

De Lind 20
5061 HW Oisterwijk