Zo werkt de BMKB-groen regeling

Wil je dit jaar investeren in het verduurzamen van je pand(en)? De BMKB-Groen maakt investeren in het verlagen van je energiekosten makkelijker. Met deze regeling kun je een lening afsluiten waarbij de overheid garant staat. Hierdoor is het makkelijker om een (grotere) lening te krijgen. In dit artikel leggen we uit wat BKMB-groen inhoudt, voor wie het is, wat je ermee kunt financieren en hoe je hem aanvraagt.

Wat is de BMKB-groen regeling?

De BMKB-regeling bestaat al langer. Bij deze regeling staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat garant voor een gedeelte van de lening voor een investering. Dit geeft de financier uiteindelijk meer zekerheid als je de lening afsluit. De BMKB-groen regeling is speciaal voor investeringen op het gebied van verduurzaming.

Wat valt onder de BMKB-groen regeling?

Bij de BMKB-groen regeling staat de overheid garant wanneer je een lening aangaat om je pand(en) te verduurzamen. Dit worden ook wel groene investeringen genoemd. Hieronder vallen alle bedrijfsmiddelen die in de Energielijst staan.

Wat zijn de voorwaarden van deze regeling?

Om in aanmerking te komen voor deze garantstelling moet je bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba
 • Je hebt maximaal 250 werknemers
 • Je hebt een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen of een balanstotaal maximaal € 43 miljoen
 • Voor energie-investering is het maximale aandeel van overige bedrijfsmiddelen 50%
 • Met de investeringen krijgt je bedrijfspand minimaal energielabel C.

Deze branches zijn uitgesloten

Een aantal branches zijn uitgesloten van deze BMKB-groen regeling. Voor deze groepen zijn er andere subsidiemogelijkheden. Het gaat om de volgende branches:

 • Landbouw
 • Visserij
 • Grootbedrijf
 • Publieke gezondheidszorg
 • Vastgoed
 • Financiële sector

Hoe vraag je de BMKB-groen regeling aan?

De aanvraag doe je nooit zelf, dit gaat via je financier. Je kredietverstrekker heeft hier tot en met zaterdag 1 juli 2023 de tijd voor. Ze moeten wel aangesloten zijn bij de BMKB-regeling. Check dit dus vooraf bij je verstrekker. Wil je in 2023 je panden verduurzamen en heb je hier een lening voor nodig? Wacht niet te lang met het aanvragen van BMKB-groen via je financier. De overheid verstrekt tot € 200 miljoen aan garanties.

De Energiemarkt van 2023

Verduurzamen

Wil je verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij doen graag een energiescan van je pand(en). Met deze scan krijg je een duidelijk inzicht in je verbruik en aansluitend een advies over hoe je kunt verduurzamen. Als je wilt, maken we een ambitieplan waarmee je stap voor stap je pand(en) verduurzaamt. Meer weten? Neem dan contact met ons op.